20 september 2010

Elvis Costello - med gäster

Jag har nu lyckats se tre avsnitt av Costellos Talk/music-show, de två avsnitten med Springsteen och ett med Ron Sexsmith, Sheryl Crow, Neko Case och Jesse Winchester. Jag lyckades missa hela den förra serien.
Jag är lite ambivalent; Costello som värd är i långa stycken en katastrof. Inte nog med att envisas med fula hattar och en vedervärdig mustasch (En del skaffar motorcykel...), hans kostymer ser alltid lite felsydda ut och han ser hemskt obekväm ut. Hans intervjuteknik går ut på att han berättar långa haranger så att gästerna i princip bara kan svara ja.... eller nej. Men ibland så klickar det ordentligt. Jesse Winchester, som jag aldrig hört talas om, sjöng så vackert att Neko Case satt och grät. Sheryl Crows stämsång på en annan låt, där en rad var "...You favour a girl I once knew...." Magic!
Springsteen var i långa stycken lite spänd men ibland glimtade hans anekdoter till. Men när han spelade, vilken glädje och energi.
Det är nog det jag uppskattar mest; Musikanter eller Spelmän som i en sparsmakad miljö verkligen visar upp musikalitet och showmanship i sin allra ädlaste form. Inga bomber, ingen ljusshow, bara ett otroligt driv och ös. Magic!
Jag vet inte om det var det här Per Sinding-Larsen och Peter Siepen försökte skapa för något år sedan men misslyckades så kapitalt med. Jag drar mig istället till minnes ett program där man förde samman en svensk och en dansk musiker, där de fick göra en varsin låt och en tillsammans. Det kunde vara helt olika typer av artister men ibland så klickade det. Jag minns speciellt Eric Gadd...
Varför dog den idén?
Ett annat musikprogram som är helt outsstanding är Later with Jools; en rund studio, 5-6 band, från okända till jättekända. Alltid något trubaduraktigt, alltid något etno, alltid fantastiskt bra. Jools gör korta och intetsägande intervjuer men lyckas ändå skapa en fantastiskt gemytlig stämning. Det har tidigare gått söndagkvällar kl 2300 på Kanal 9. Nu har jag sett det flimra förbi på någon nattid, jag vet inte om det är repriser eller nya program. Värt att kolla upp.

Litteratur: Mojo (musikporno för medelålders män)
Musik: Bruce Springsteen "Boom Boom Boom Boom"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar