03 oktober 2010

Konsten att skära en tomat

En innovation vi fick med oss från vår Japanresa var - den keramiska kniven.
Jag hade aldrig hört talas om sådana tidigare men fick den förevisade för mig av husfadern i värdfamilj. Han visade stolt upp sin knivsamling med fantastiska knivar i japanskt smide, vackra och rakbladsvassa men den som lämnade störst avtryck var den keramiska kniv han plockade fram. Den fick verkligen inget estetiskt pris, den såg snarast ut som något från en dockservis. Ett plastartat vitt blad med ett ett simpelt gummihandtag, men när jag fick prova att skära lite grönsaker kändes det som en laserkniv från Stjärnornas krig.
Vi köpte med oss en hem och den blev snabbt en favorit i köket. Vi har nu också sett att de finns att köpa i Sverige. Unna er en!
Det är nästan magiskt att skära tomater, det skinn som vanligen är lite segt och bångstyrigt, bjuder inte minsta motstånd. Kniven bara rinner igenom skinnet och man kan skära hur tunt som helst.

Helgen bjöd på en Boeuf Bourguignon-variant med Clabbes trattkantareller. Vi drack sen en av septembers nyheter; Tamburlaine Shiraz. Det passade utmärkt.

Höstlitteratur:  Stig Claesson "Sov du så diskar jag"
Musik: Riuchi Sakamoto/ Iggy Pop "Risky"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar